четвъртък, 8 септември 2016 г.

*Избор на подходяща козметика - как??? *

Здравейте, прелестни мои!
Днешния пост беше доста отлаган във времето. Не съдържа цветни и красиви снимки, както обикновено. Не е ревю на продукт. Но според мен е изключително важен.
Не мисля, че темата относно изборът на качествена козметика някога би станал банален или пък клише.
Реших се да пиша по темата, главно заради дългите и неприятни алергии, които имах преди години и поради фактът, че докато учех в медицински колеж научих колко е важно да избирам правилно всичко, с което третирам кожата си.
Лично за себе си разделям качествените продукти на основни 3 класа (нямат нищо общо с професионалните наименования)
1. Хай енд козметика – високият клас бутикова козметика Ив Сен Лоран, Ести Лодер, Шанел
2. Комерсиална козметика – по ниският ценови клас, качествени и лансирани продукти на марки като
Too Faced, Benefit, Beautyblender, Urban Decay (тук включвам и собствените марки на някои големи вериги магазини като Sephora, Ulta)
3.
Дрогерийна козметика- Catrice, Essence, Maybelline, Loreal Paris, Maxfactor, Revlon
Тук не споменавам медицинската или пък био-козметиката, изписвана от фармацевти или лекари-специалисти дерматолози или ендокринолози. Тя е напълно друг вид – един необятен свят на възможности за лечение или пречистване на целия организъм.
Тук ще ви разкажа съвсем накратичко за неприятните аспекти при  избирането на продукт или кога трябва да „светне червената лампичка“ в съзнанието ни.
Първата, неприятна козметична изненада, за която ще пиша са... Фалшификатите. По-голямата част от тях идва от Китай и се продава по интернет в сайтове като
Ebay. Неизследвана, непроследявана, неотговаряща на никакви норми и регламенти. Често съдържаща жестоки консерванти и понякога с ниво на радиоактивност, по високо от допустимото в Европа.
На пръв поглед продуктите изглеждат точно като оригиналните – цвят, опаковка... Във сайтовете никога не качват реални снимки, така че не може да разпознаете по детайли на снимките дали ви продават оригинален продукт. В повечето случаи може да бъде разпозната по определено „по-конкурентните“ ниски цени.  Разбирам, че младите хора често нямат възможност за висш клас козметика, но... Пощадете себе си и здравето си – кожата е орган, който ще ви трябва да цял живот! Марки като
Too Faced, The Balm, Urban Decay, YSL са най-често фалшифицираните, но на всичко много желано и нашумяло или пък лимитирано може да бъде изработен ефектен фалшификат.
Изборът на козметика от интернет – не ви препоръчвам да пазарите козметика от сайтове от тип „продавалник“ или да разменяте. Често ще се случи да има недобросъвестни продавачи – те няма да ви дадат реални отговори за произход и срок на годност на продуктите, които продават.
Ако пазарите – по-добре онлайн от самите магазини или от сигурни сайтове като
Enzo, Parfimo или пък директно от марките. (тук вече идват проблемите със доставките за жалост...)
Втората неприятна случка, която може да ви се случи е със сроковете на годност.
Четете внимателно абсолютно всяка опаковка – на повечето има оказана или точна дата или точен срок на годност след отварянето на продукта (12м, 24м, много много рядко 36м)
Ако случайно няма такава маркировка – не използвайте този продукт! Просто го изхвърлете, без да му мислите особено.
Лична препоръка – кремообразните гримове и продукти изхвърлете поне месец преди крайния им срок на годност или ако видите промяна във вида и аромата им!
Третото важно нещо е съставът на козметиката – дали съдържа парабени (тази често непонятна на хората думичка означава консервантите, които са използвани. напр Е214, 216, 218), дали съдържа силикон, какви са нейните активни съставки, дали съставките са продукт на екологично или био-земеделие... Особено внимание при избор на био, лечебна и органична козметика обърнете на това, дали вие нямате алергия към някоя съставка или билка, съдържаща се в нея – най-силните алергии често се провокират именно от натурални продукти. Това не означава, че самата козметика е лоша или некачествена  (не правете подобни прибързани изводи) – просто не е предназначена за вашата кожа. Изпробвайте всеки новозакупен и неизпробван досега продукт на вътрешната част на лакътя или китката си – най-добре вечер преди лягане и ако има някаква реакция – това не е подходящо за вас. Също така следете дали компанията не прави някакви промени по състава на продуктите си – ако има промяна, отново изпробвайте преди да започнете активна употреба.
Ако случайно получите алергия – измийте с топла вода и сапун и не използвайте друга козметика, докато лекар не ви позволи. Една отключена алергия често провокира появата и на други.
При лечебната козметика – същото, както при лекарствата – тук съставът и срокът на годност са от изключителна важност!
Следващото важно правило, което следвам аз и мисля, че ще ви бъде полезно – не избирам продуктите си по цвят опаковка и аромат (изключвам парфюмите). Винаги гледам за какъв тип кожа е предназначен избрания продукт – може да е страхотен за суха кожа, но ако вашата е мазна ефектът ще бъде по-скоро отрицателен...
Не мисля, че мога само в един пост да бъда достатъчно изчерпателна, а не искам да прекалявам с дължината. Ако имате някакви въпроси или коментари и мога да ви бъда полезна, ще се радвам да ги прочета!

Няма коментари:

Публикуване на коментар